top of page

Bursa Yatırım Teşvikleri 

Bursa yatırım teşvik uygulamalarında 1. bölgede bulunmaktadır. Bu destekler haricinde Bursa'da gelişmiş sanayi özellikle imalat sanayi alanında hizmet vermektedir. İmalat sanayi yatırımları Bursa'da 4. bölge desteklerinden faydalandırılmakta olup daha fazla teşvik verilmektedir. Bursa yatırım yapma açısından özellikle imalat sanayi alanında önemli bir konuma sahiptir.

Bursa Yatırım Teşvik Belgesi 

Bursa'da yatırım yapacak olan firmalara verilen desteklerin çoğu 4. bölge desteklerine girmektedir. Bu destekler şu şekildedir : 

1- KDV Muafiyeti

2- Gümrük Muafiyeti

3- Vergi İndirim Oranı %70

4- SGK İşveren Prim Muafiyeti 6 yıl

5- Faiz Desteği : Dolar cinsi 1 puan, TL cinsi 4 puan

Bursa Teşvikte Kaçıncı Bölge

Bursa yatırım teşvik sisteminde 1. bölgede yer almasına rağmen çoğu yatırım 4. bölge desteklerinden faydalandırılmaktadır. Bursa imalat sektöründe önemli bir yere sahip olup bu yatırım konusuyla ilgili herhangi bir yatırımda 4. bölge destekleri olan gelişmiş teşviklere sahiptir.

Bursa'da Yatırım Yapmak Mantıklı mıdır? 

Bursa sanayisiyle gelişmiş bir şehirdir. Bu sanayi genellikle imalat sektöründe gelişmiş olup parça üretimi kalıp üretimi vb konularda hizmet vermektedir. İmalat sektörünün gelişmişliği göz önüne alındığında Bursa'da yatırım yapmak mantıklıdır. Teşvik sisteminde bu yatırımlar 4. bölge desteklerinden faydalandırılır. Bu desteklerden en önemlisi kdv muafiyeti ve vergi indirimidir. 

Örneğin Bursa'da imalat sektöründe yatırım yapacak bir firma alacak olduğu makine ve teçhizat için KDV ödemez. Yapacağı yatırım sonucunda elde ettiği gelirin vergisini %70 oranında indirimli öder. 

Yılda 100.000 TL vergi ödemesi olan bir firma bu vergiyi 30.000 TL olarak ödemektedir. 

Bursa Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır 2024 ? 

 Yatırım teşvik belgesi almanın üç aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalar şu şekildedir : ​

1- Yetkilendirme : Firma tarafından yatırım teşvik işlemlerini yürütecek kişi yetkilendirilir. Yetkilendirme formu ve noter onaylı taahhütname Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na kep adresi ile gönderilmektedir. 

2- Şirket Tescili : Yetkilendirilen kişi şirketi ETUYS sistemine tescil ettirir. Şirket ile ilgili bilgileri sisteme kaydeder.

3- Yatırım Teşvik Belgesi Müracaatı : Yetkilendirilen kişi yapılacak olan yatırımla ilgili bilgileri ETUYS sistemi üzerine kaydeder ve müracaatta bulunur. 

Bu işlemlerin hepsi ortalama toplam 1-2 hafta sürmektedir. 

  • Etuys Yetkilendirme Nedir ?
    Etuys yetkilendirme Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen teşvik belgesi işlemleri için gerekli olan ilk adımdır. Elektronik ortamda yapılacak işlemler için bakanlık tarafından etuys yetkilendirme işlemi yapılması gerekmektedir.
  • Etuys Yetkilendirme Nasıl Yapılır ?
    Etuys yetkilendirme işlemi gerekli evraklarla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ait kep adresine gönderilerek yapılır. Fiziki evraklarla başvuru yapılmamaktadır. Gerekli evraklar için bize ulaşabilirsiniz
bottom of page